Un munt de fato

Un munt de fato

Un munt de fato

S’empra fato per referir-se a coses, que generalment formen part de un conjunt (Portes lo fato per anar d’excursió?) o estan ubicades a un mateix lloc (Hi ha massa fato al magatzem)

Me fa molta gràcia esta paraula. I és que és al català l’equivalent a stuff en anglès. Totes dues son singulars, tot i fer referència a més d’un objecte. També totes dues s’utilitzen de forma informal per a designar drogues o begudes alcohòliques (Juanito portarà lo fato para la festa, ja veràs quin pedal agafarem!). És curiós perquè crec que no hi ha una paraula semblant en castellà. La única que se m’acudeix és vianda, com en català, però que s’utilitza com a sinònim de menjar. És a dir, la vianda és lo fato de papussar.

Curiosament, en argentí se diu que un fato és un assumpte tèrbol, obscur (Me parece que Hernán tiene un fato en algún lado, es extraño que cada día llegue más tarde a casa ). Mmm… crec que hauriem de portar a l’espanyol ibèric esta paraula, perquè sense cap mena de dubte hi ha molt de fato amagat, molta corrupció política, empresarial, judicial, familiar i social hi ha a la pell de brau.

Ah! Se m’oblidava: la frase un munt de fato se diu moltíssim a les Terres de l’Ebre!

Anuncis

6 responses to “Un munt de fato

  1. Vos deixo per aquí lo dibuix original escanejat i també lo dibuix després d’un primer tractament senzill

    Com sempre, teniu un link a la imatge a alta resolució clicant al seu damunt. També podeu anar directe des d’aquí

  2. Retroenllaç: Tweets that mention Un munt de fato | Del terreno -- Topsy.com

  3. Toni, ets lo meu ídol! de veritat, brutal! m’agrada molt!

    • Gràcies, Alba, però vols dir que ets objectiva? Mira que com tu i jo som germanets lloances d’este tipo poden fer una mica de pudor!

  4. ni m’imagino la cantitat d’hores perdudes en dibuixar en vectors tots los detalls d’este dibuix! quanta perseverancia txeic!! i tingues present que esta lloança no fa pudor ja que, a falta de confirmacio de la meua familia, no som germans 😉 mos veem!

    • Bé… Si he de dir la veritat este dibuix no és molt…. vectorial…. Bueno sí, vaja, però vaig emprar un programa per vectoritzar directament el dibuix original. No em va agradar que, com el dibuix resutant tenía molts de punts, pesava bastant. Bé, me fas treure misèries i secretillus…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s