Xeic!

Xeic_xaica

Xeic-xaica

Xeic és una de les paraules més reconegudes arreu de Catalunya com a procedent de les Terres de l’Ebre. L’emprem per adreçar-nos a algú de forma col·loquial (Buai, Joan quan de temps!, Com va la vida, Xeic?) o per cridar-li l’atenció (Oco baix, xeic, que cauràs a la sèquia!)

Potser molts pensareu que el seu significat és equivalent a la paraula tío en castellà (¿Qué pasa contigo tío?), utilitzada per referir-se a algú amistosament. No obstant, després d’una visita a la Viquipèdia veig que xeic té molts més punts amb comú amb la paraula mestre (Ep, Joan quan de temps! Com va la vida, mestre?). Xeic és una paraula de procedència àrab. Era un títol honorífic que es donava a aquelles persones venerades a causa de la seva edat, els seus coneixements o la seva autoritat.

Així que, quan li parles a algú de xeic, ho estàs fent de manera informal, però també respectuosa, reconeixes la seua vàlua tant des del punt de vista personal com professional. Així que borra els què passa tio!/què passa nen! del teu vocabulari, canvia’ls per un xeic com va! que té un significat molt més bonic.

Ah! Si empreu el mot en femení el seu orígen semàntic és una mica diferent. Xaica era la muller o la filla d’un xeic o, en els països àrabs, una dona rica. No obstant, no patiu d’ adreçar-vos a les noies com xaiques, pos los sufistes donaven el títol de mestre tan a homes (xeics) com a dones (xaiques).

Per cert, ja per finalitzar, què vos semblen els símbols dels lavabos que he fet? Feia temps que me ballava pel cap fer-ne algún disseny, així que he aprofitat l’oportunitat!

Anuncis

8 responses to “Xeic!

 1. Boníssim,

  Si ja me va agradar lo primer article, la veritat és que això està insuperable!

 2. Eiii xeic, pictogrames bons i molt divertits.

  • Gràcies, Francesc! Veig que ja has fet teua esta paraula tan ebrenca. Perfecte! Que s’escolti també per les Barcelones!

 3. Et deixo una altra joia dels refranys que m’ha arribat dels meus avantpassats:
  “Traginers i carreters es troben als mateixos carrers”. Això vol dir que només pots confiar en els que son més propers a tu.
  Com va el proper dibuix/expresió de les Terres de l’Ebre?

 4. Xeic,molt bo! Pero no esta firmat,si penjo una copia d’este dibuix al lavabo no m perseguira ramoncin!

  • Home, has de vore la llicència Creative Commons en la que estic firmant tot lo fato este. Pots fer lo que vulgues en lo dibuix: manipular-lo i tot, si vols. Sempre que no en facis un ús comercial de l’assumpte i que faigues referència a l’autor de lo dibuix inicial

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s